Home > nieuws

17 september 2019 - Nieuwe competitie dus nieuwe spelregels!

En niet zo'n klein beetje ook daarom hier op verzoek de zes meest in het oog springende spelregelwijzigingen:

 

 

Doeltrap

Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een andere speler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Tegenstanders dienen buiten het strafschopgebied (en op 9.15 meter van de bal) te blijven tot de bal in het spel is (deze regel geldt vanaf Onder 13 t/m senioren).

 

Kaarten voor teamofficials

Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, trainer, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee begonnen in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.

 

Muurtje

Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal 1 meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

 

Plek van wisselen

Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.

 

Scheidsrechterbal

Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar 1 speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.

Doe er je goed mee…

 

$jRTerug naar de homepage